Conducerea Fondului “Samruk-Kazyna” a vizitat KMG International

Preşedintele adjunct al consiliului de administraţie FFN „Samruk-Kazyna”, Alik Aidarbayev, a vizitat Bucureştiul în perioada 23-24 octombrie în cadrul vizitei de lucru la punctele de producţie ale filialei companiei KMG - „KMG International” („KMGI” sau Grupul) din România.

În timpul vizitei a avut loc o întrunire de lucru cu ministrul energiei, Anton Anton, în cadrul căreia au discutat perspectivele dezvoltării unui fond de investiţii kazah-român în sectorul energetic (denumit în continuare - Fondul). Se aşteaptă ca un acord privind înfiinţarea Fondului să fie semnat între KMGI şi Ministerul Energiei din România în viitorul apropiat.

În cadrul vizitei la sediul central al „KMG International” au fost prezentate rezultatele activităţii companiei din ultimii cinci ani şi planurile de dezvoltare pe termen mediu. Reprezentanţii FFN „Samruk-Kazyna" au vizitat în Bucureşti şi benzinăriile „Rompetrol” (principalul brand al KMGI), unde au fost discutate soluţiile inovatoare ale companiei în ceea ce priveşte comerţul cu amănuntul.De asemenea, în timpul programului de vizite de lucru, delegaţiei „Samruk-Kazyna” au fost discutate rezultatele modernizării complexe a rafinăriei „Petromidia”, indicatorii actuali ai activităţii şi planurile de dezvoltare ale complexului de rafinare şi petrochimie, care este unul dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre.

„Creşterea stabilă a indicatorilor financiari şi operaţionali ai „KMG International” demonstrează eficacitatea măsurilor anti-criză puse în aplicare cu sprijinul KMG şi a programului de transformare a companiei „Change for good”. Sub coordonarea managementului kazah actual, KMGI a reuşit să obţină stabilitate financiară şi indicatori pozitivi la cele mai importante unităţi de producţie”, a declarat Alik Aidarbayev, Preşedintele adjunct al consiliului de administraţie FFN „Samruk-Kazyna”
.

Potrivit situaţiilor financiare din exerciţiul financiar al anului 2017, Grupul a înregistrat indicatori financiari record – profitul operaţional (EBITDA) s-a ridicat la 242 milioane USD, iar profitul net a atins 80 milioane USD. De asemenea, rezultatele pozitive din prima jumătate a anului 2018 atestă continuarea unei dinamici stabile de creştere, pe care compania o demonstrează în ultimii trei ani.

În urma vizitei conducerii FFN „Samruk-Kazyna” la punctele de producţie „KMG International” în România, cel mai mare activ străin al KMG, vor fi continuate schimbările calitative realizate pe parcursul a 10 ani de integrare în structura „KazMunayGas”. S-a remarcat faptul că în această perioadă compania a reuşit să obţină principalul obiectiv strategic privind extinderea prezenţei internaţionale a KMG şi crearea unui coridor de transport direct al ţiţeiului şi al produselor petroliere din Kazahstan către pieţele europene.

Dezvoltarea pe termne mediu a ,,KMG International" va continua, fiind un activ cheie în bazinul Mării Negre şi în ţările din Europa Centrală şi de Est, iar cele mai importante sunt proiectele de dezvoltare a reţelei de distribuţie de benzinării din România şi din regiune.

Informaţii de referinţă

,,KMG International N.V." este 100% filiala a "KazMunaiGas", fiind o companie petrolieră internaţională integrată, care desfăşoară operaţiuni în materie de rafinare, vânzare de produse petroliere, furnizare de servicii industriale în 11 pieţe importante. Reţeaua de benzinării a companiei are peste o mie de staţii şi puncte de vânzare în Georgia, Bulgaria, Moldova şi România, unde grupul deţine două rafinării - Petromidia din Năvodari şi Vega din Ploieşti, precum şi o unitate de petrochimie. Principala activitate a companiei este concentrată în regiunea Măriii Negre.

La sfârşitul anului 2017, profitul net al KMGI a atins 80 de milioane USD, în 2016 această sumă fiind de 14 milioane USD.

Dinamica pozitivă, şi performanţele operaţionale ridicate se datorează, în principal, finalizării cu succes a programului de modernizare şi a creşterii productivităţii rafinăriei principale, Petromidia - Năvodari. in prezent, ea a devenit cea mai mare rafinărie petrolieră, din România şi una dintre cele mai avansate din punct de vedere tehnologic în regiunea Mării Negre.

După, modernizare, volumul produselor rafinate la Petromidia a crescut de la 3,8 la 5 milioane de tone de materii prime, s-a făcut trecerea la producţia de combustibil standard Euro-5, profunzimea rafinării ajungând la 94%. Costul rafinării ţiţeiului a scăzut în perioada cuprinsă între 2012 şi 2017 de la 28 la 16 USD pe tonă. De asemenea, ca urmare a modernizării Petromidia a fost stabilită o platformă de fabricare a produselor petrochimice (polipropilenă, şi polietilenă de înaltă densitate şi joasă densitate).